maandag 6 juni 2011

Brieven

(foto van) illustratie: Jeska Verstegen Brieven schrijven. Het is een bezigheid die aan het verdwijnen is. Ik schreef graag en regelmatig brieven. Intussen lijkt dit lang geleden. Voor mijn achttiende verjaardag kreeg ik een prachtige vulpen cadeau, jaren achterelkaar schreef ik er mee. Op een dag deed de vulpen het niet goed meer, het lijkt wel alsof ik vanaf dat moment nauwelijks brieven meer schrijf.

Ik las het boek: 'van Gogh en zijn brieven' (Leo Jansen). Ik vond het ontroerend. Van Gogh schreef zo'n tweeduizend brieven in zijn leven. Het merendeel van de brieven dat nu nog bestaat is bewaard gebleven dankzij zijn broer Theo.
Van Gogh heeft het over veel verschillende onderwerpen. Zijn broer Theo steunde hem op diverse vlakken, waaronder het financiële vlak. Daarom houdt van Gogh hem op de hoogte van zijn schilder-vorderingen door bijvoorbeeld pentekeningen in de brief te tekenen. Hij laat ook weten welke verfsoorten hij nodig heeft en hoe onzeker hij zich bij vlagen voelt. Dit soort kennis geeft een kijkje in zijn creatieve wereld.

In het boek staan foto's van de originele brieven. Her en der houdt het krachtige handschrift van van Gogh ineens op. Er zitten grote gaten in het papier. Het komt door inktvraat. Vincent van Gogh schreef met een inkt-soort die het papier als het ware 'opeet'.

Ik bewaarde sommige brieven van vroeger. Laatst bekeek ik ze nog eens. De inkt is zo vergeeld dat het bijna onleesbaar is. Graag zou ik weer brieven schrijven. Zou ik brieven terug ontvangen? Misschien verkiest iedereen een vluchtige mail of de telefoon?
Hoe lang zullen mijn Aangeklede paard blogjes meegaan? Vergelen, last van inktvraat of gewoon vergeten op zolder, nee, zoiets romantisch zal niet gebeuren met mijn digitale letters.

Toch eens mijn vulpen laten maken.

2 opmerkingen:

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...