woensdag 8 juni 2011

De oude stok

Illustratie: Jeska Verstegen


Een tak in de grienden hield mij bezig. Waar kwam hij vandaan? Had de rivier hem eerst een eind meegevoerd? Hoeveel honden, Biggels incluis, hadden al met de stok gespeeld? Zo ontstond er langzaam een band. Op een gegeven moment ging ik mezelf zelfs afvragen of de stok er nog zou liggen? En ja, dan lag hij er, onaangeroerd.

Het was alsof ik gistermiddag wakkergeschud werd, zo plotseling draaide ik om, bukte en pakte de oude tak. Hij moest mee. Terwijl ik naar huis wandelde - met de tak in mijn rechter jaszak - vond ik het frappant dat je zulke futiele dingen als een verdorde tak, opslaat in je geheugen en dat je sommige belangrijke dingen gewoon vergat.

In de avond bekeken wij een interview met Douwe Draaisma. Een psycholoog met een specialisatie op het gebied van o.a. het menselijk geheugen. Hij vertelt, op een bijna po√ętische manier, over het geheugen, dat hij voor zich ziet als een soort Waddenzee-landschap.
Dit beeld sloot weer prachtig aan bij iets dat eerder op de dag gebeurde. Ik belde met een lieve vriend, die op dat moment toevallig over de Waddenzee uitkeek. Wat kan een dag toch mooi in elkaar zitten. Als precies passende puzzelstukken.

Douwe Draaisma heeft in samenwerking met de Historische uitgeverij een erg mooie website gemaakt dat Het Vergeetboek heet.
Bijzondere filmpjes waarin bijvoorbeeld; Bernlef, Nelleke Noordervliet, Anna Enquist en Wim Brands, aan het woord komen. Zij geven antwoord op verschillende vrij lastige vragen. Waar onder deze vraag: Wat was jouw eerste herinnering?

4 opmerkingen:

 1. Zo, op deze heerlijk regenachtige Pinkstermaandag ben ik weer bijgelezen op je blog. Wat veel leuke stukjes! Het is net alsof er een beer in mijn boekhouding zit.
  Douwe Draaisma schrijft trouwens ook erg leuke boeken, maar die ken je vast al. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt las ik een jaar of zes geleden en ik heb De heimweefabriek klaarliggen. Fijn om bij het zomerlezen eens mee af te wisselen.
  Nog een leestip, voor als je van populair-wetenschappelijke boeken houdt die met humor geschreven zijn: Alain de Botton. Ken je die?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ingrid, ik hoop dat je een heerlijke tijd hebt gehad. Da's altijd gunstig: een beer in je boekhouding vinden!
  Ja, ik heb enkele titels van Douwe op mijn leeslijstje staan, maar alle leestips zijn welkom! Dus Alain de Botton schrijf ik ook op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik heb het heerlijk gehad! Voor een update zie mijn Facebookpagina. Ik denk dat mijn stenenverzameling je wel aanspreekt.
  Wat betreft de beer: ik had gehoopt dat hij meteen alle bonnetjes had opgegeten, maar het was een metaforische beer, om uit te drukken hoe leuk het is om jouw blog 'in te halen'.
  En over Alain de Botton: ik kan je met name zijn boeken Hoe Proust je leven kan veranderen en De troost van de filosofie aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begreep dat je het zo bedoelde, Ingrid :-) En vond het erg leuk om te horen! En ik ben blij toe dat de beer geen bonnetjes heeft verslonden. Dan had ik een groot probleem!

  Je stenen zijn prachtig. Ik houd van stenen.

  Dank voor de leessuggesties!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...