donderdag 23 juni 2011

Tekenen zonder vangnet

Foto: Jeska Verstegen


Kortgeleden ontving ik een vriendelijke mail. Iemand wilde illustrator worden en vroeg om tips. Een van de vragen ging over papier, wat moet je gebruiken? Tja, je kan eigenlijk van alles gebruiken. Zelfs karton. Persoonlijk houd ik van vrij dik papier dat niet spierwit is. Dan voel ik me 'thuis' als ik teken.

Een paar maanden geleden kocht ik papier, een enorm pak. Ik koop altijd veel tegelijk omdat ik jaarlijks hoge stapels 'weg-teken'. Het papier voelt goed, het is precies dik genoeg en heeft de juiste kleur. Het enige nadeel is dat je alles in één keer juist moet tekenen. Fouten maken kan niet, want het papier kan geen ge-gum verdragen. De bovenste laag gaat direct stuk.

Het vergt opperste concentratie als ik achter mijn tekentafel ga zitten. Ik leef me goed in, in datgene dat ik in mijn verbeelding zie. Dan zet ik mijn potloodpunt op het papier. Acht van de tien keer staat de illustratie daadwerkelijk in een keer foutloos op het kwetsbare vel. Deze concentratie moet ik uur aan uur vasthouden. Het tekent heel anders. Het is als balanceren op een touw zonder vangnet. (Met dat ene kleine verschil dat ik niet te pletter kan vallen.)

Mijn volgende papier-bestelling zal dus een ander papiersoort zijn. Een soort mèt vangnet.

3 opmerkingen:

 1. Elly Zuiderveld23 juni 2011 om 08:37

  Een mooie, creatieve dag, koorddanseres!
  Dank je wel voor het 'delen' met ons...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da's dapper tekenen. Ik ben blij dat ik zo niet hoef te schrijven... alles in één keer goed? Ik zou nooit meer een letter op papier zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor jou ook een mooie, creatieve dag, Elly!

  @Ingrid, soms gaat het natuurlijk wel fout en dan gaat de tekening 'hopla' de prullenbak in. Je krijgt ook een soort handigheid in bepaalde vormen over de jaren heen (21 jaar intussen! Ik schrik er zelf van!)Dit maakt dat je steeds ietsjes zelfverzekerder wordt op papier.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...