vrijdag 17 juni 2011

Tranen

illustratie (foto van) Jeska VerstegenNu wij regelmatig met hamers, beitels, boren en kwasten in de weer zijn, leren wij ook veel nieuwe dingen bij.
Handigheidjes natuurlijk, maar ook woorden. Vandaag hoorde ik bijvoorbeeld hoe een bepaald soort bouwmateriaal heet: Traanplaat.
Deze plaat, met druppelvormige uitsparingen, gebruik je bijvoorbeeld op een trap. Waardoor je meer grip op de treden hebt. Vrienden van ons hebben hun hele keuken ermee 'betegeld'. Een erg aardige oplossing als je van de moderne look houdt.
Ik vond 'traanplaat' een mooi woord. Bíjna poëtisch. Wie dit woord bedacht heeft, heeft naast twee rechter handen ook een fijnzinnig gevoel voor vormen. Zo zijn er vast veel meer mooie woorden te ontdekken. Ik ga opzoek tijdens het klussen.

Ik moest ook denken aan een stuk van Rudy Kousbroek dat ik las. Hij had een kritische mening over mensen die zichzelf A-technisch noemen. Ach ja, zo kan je je over van alles druk maken, dacht ik. Maar toen ik er verder over nadacht kreeg ik nog een invalshoek. Je sluit een groot stuk wereld voor jezelf af als je meteen roept: 'Dat kan ik niet!' Het is leuk om te ontdekken dat iets nieuws aansluit bij je belevingswereld. Een mooi woord als 'traanplaat' moet iedereen toch kennen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...