maandag 30 januari 2012

Met of zonder wangen

Jeska Verstegen
(Met wangen)
Klik voor groot


Op het ogenblik werk ik aan drie boekopdrachten tegelijk. Alle illustraties zijn in zwart/wit. Ik maak graag zwart/wit tekeningen. Het zetten van vlotte lijnen op papier voelt vrij. Toch is in mijn beleving afwisseling prettig. Illustreren ervaar ik misschien als het weer. Voortdurend zon vind ik niet fijn en altijd regen is óók niks. Afwisseling. Kleur illustraties, zwart/wit werk (en schrijven!)

In mijn kamer, achter mijn werktafel, illustreer ik figuren uit de boeken. Ik zie hen zo voor me. Ik vang hun karakter met lijntjes op mijn witte tekenvel. Ik beoordeel streng of een tekening die klaar is ook daadwerkelijk een eindresultaat is. Daarna gaat het werk op de bus, naar de uitgeverij.
Soms ziet de uitgever iets anders in de tekening dan dat ik zag tijdens mijn eindbeoordeling. Als ik mij kan vinden in de aanpassing, verander ik het.

Ik tekende een voluptueuze oma. Ze had gezellige bolle wangetjes en haar wangen zette ik aan met twee lijntjes rond de mond. De uitgever vroeg of de lijntjes weg gehaald konden worden. Ze vond het wat vreemd staan. Ik probeerde de tekening door haar ogen te zien in plaats van door mijn eigen ogen. Ik zag wel wat ze bedoelde en in Photoshop haalde ik de lijntjes weg. Eenvoudig.

Het is wonderlijk zoals jouw eigen ogen vinden dat iets er logisch uitziet, terwijl een ander paar ogen dat niet vindt. Daarom is best handig om een frisse blik te hebben van iemand. Kritiek is dus zeker niet ongunstig. (Al is het wel prettig als kritiek plezierig gegeven wordt.)

Voorheen had ik de illustratie vanwege deze twee lijntjes overigens opnieuw moeten illustreren. Door het computerprogramma Photoshop was het nu een paar seconden werk. Zo is vooruitgang, net als kritiek, niet altijd ongunstig...


Jeska Verstegen
(Zonder wangen)
Klik voor groot

2 opmerkingen:

 1. daar heb ik nog wat werk aan om kritiek op een prettige manier te geven , bedankt voor het signaal , het is net als een lijntje weglaten of toevoegen hé
  grtjs maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kritiek geven is een kunst! Er bestaan zelfs cursussen om goed kritiek te leren geven!

  Opbouwende kritiek voegt iets toe aan het creatieve proces. Het toont ook respect.
  Kritiek geven door iets af te breken/kraken is niet prettig, het roept zelfs weerzin op om datgene wat anders moet te veranderen. Dat is zo jammer.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...