donderdag 2 februari 2012

Beïnvloedbare lijnen

Jeska Verstegen


'Ik zie je altijd zitten,' werd er tegen me gezegd. 'Ja, dat geloof ik,' antwoordde ik lachend. Ik was op een verjaardag. Een van de mensen uit onze straat vroeg naar mijn tekenwerk.

Ik vertelde dat ik in het raam zit te tekenen omdat er dan veel licht op mijn bureau valt. Uiteraard licht van links. Ik ben rechtshandig, dus dan valt de schaduw van me af. Een schaduw op mijn tekenvel vind ik hinderlijk. Ik vertelde haar nog een grappig feit van het tekenen bij het raam, náást de verwarming.

Als in de winter de verwarming hoog aangaat moet ik hiermee rekening houden als ik teken. Inkt droogt dan veel sneller. Deze extra warmte moet ik incalculeren, anders komen er lelijke drooglijnen in het eindresultaat. In de zomer heb ik het raam dikwijls openstaan. Ook dan werk ik anders. De wind, die over je schouder even mee komt kijken naar je tekenwerk, blaast alles sneller ook droog. Je moet rekenen en inschatten, bíjna natuurkunde!

Het is boeiend hoe van alles invloed kan hebben op een tekening. Als ik het te koud heb dan worden de lijnen krampachtig. Als ik het te warm heb dan worden de lijnen ongedurig. Zo spelen er nog meer factoren een rol. Je moet alert en scherp zijn! Jezelf onder controle hebben. Een intrigerende kant van het illustratieve vak!

1 opmerking:

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...