vrijdag 10 februari 2012

Blooswangen

Jeska Verstegen


Even geleden was ik op visite. Ik had een gesprek met een moeder van een meisje van een jaar of drie. 'We zingen veel samen,' vertelde de moeder. 'Wat enig,' zei ik, 'mag ik misschien wat horen?'
Verwonderd merkte ik op dat het driejarige meisje blozend naar de vloer keek. Ze stamelde. Het drie jarige meisje was verlegen. Zo jong en toch al verlegen? Ik probeerde mij te herinneren wanneer ik voor het eerst verlegen was. 

Zou verlegenheid een voorportaal voor schaamte zijn? Ik moet eens opzoeken of dit juist is.Vroeger schaamde ik mij snel. Of, zoals Annie M.G. Schmidt het eens mooi verwoordde: 'aanleg voor schaamte.' Heel herkenbaar. Over bewust wat mensen zouden kunnen denken. Het mooie van ouder worden is dat schaamte minder wordt. Je denkt sneller: Ach....

Klein voorbeeld. Deze hele week had ik het erg koud. Het interesseerde me niet wat ik bij elkaar aantrok, als ik het maar warm had. Jaren geleden had ik liever kou geleden. Stel je voor, je loopt voor gek! had ik gedacht en dan moest ik het doen met de warmte van mijn schaamrode wangen. Nu niet meer: Geruiten sokken, stippen bloes, streep trui, het hindert niet, als het maar warm is.

2 opmerkingen:

 1. Hihi, ik loop ook niet met de mode mee hoor. In de praktijk ga ik bij thuiskomst na een werkdag over op een joggingbroek en een makkelijke trui (meestal ietwat versleten sweater). Niks mooie kleren!

  Kleren zijn er naar mijn mening dan toch echt om je warm te houden, niet zo zeer om je er beter uit te laten zien!

  High five Jeska!! o/\o

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind kleding een heel interessant verschijnsel, Ischa! Kleding is in mijn optiek functioneel, maar je kan ook via deze weg een statement maken. Je kan er iets mee overbrengen. vertellen. Zoals dieren hun vacht gebruiken. Daarom ben ik wel enigszins modebewust, op mijn eigen manier/ stijl.
  Maar als ik het waanzinnig koud heb, zoals de afgelopen dagen, dan trek ik alles aan wat warm is!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...