woensdag 8 februari 2012

NU

Jeska Verstegen


Vroeger las ik wel Suske & Wiske stripboeken. Meestal kwamen zij tevoorschijn in de Grote vakantie. Ik lag in de zomerzon in het gras. Voor mij lag een stapel Suske & Wiske's. De oranje omslagen van de stripboeken staken fel af tegen het groene gras. Soezend in de zon met een leuk avontuur. Heerlijk. Ik moest niets, niks leidde mij af, slechts een mier stak zo nu en dan het stripboek over. Ik had zeeën van tijd.

Vooral de avonturen geschreven en getekend door Willy Vandersteen vond/vind ik leuk. Een paar momenten herinner ik mij goed. Een zin van Lambik bijvoorbeeld.

'Dag melkboer, vandaag geen melk, ik bedoel morgen, want ik schrijf dit gisteren.'


Buiten het feit dat dit erg grappig geformuleerd is, zit er ook geestig besef van tijd in verweven met door elkaar lopende Nu-momenten.
'Tijd' vind ik eigenaardig. Een wonderlijk begrip. Iedereen beleeft tijd anders. Ik kan hierover eindeloos prakkiseren. (Eindeloos is overigens een vaag begrip van tijd en eigenlijk onzin.)
Omdat tijd mij interesseert schreef ik er eens een gedichtje over. Het gaat over mijn poging om in het nu te leven. En dat is niet gemakkelijk!NU

Als je NU aan gister denkt
leef je in het verleden.
Als je NU aan morgen denkt
dan leef je niet in het heden
NU is NU en terwijl je dit leest
is de vorige NU alweer geweest

Hersenen vliegen van hot
naar her, van voor naar achter
handig zou zijn: een reisverbod
dan doe je alles veel aandachtiger

Lees dit NU
Vergeet NU NU
Roep continu
NU is NU!

4 opmerkingen:

 1. dan schrijf ik " nu " een reactie die jij in jouw " nu " leest .ja tijd bestaat eigenlijk niet , vind ik , maar 't is wel handig om te af te spreken .....? of ..... ? juist niet ?
  Wat lees ik jouw woorden spel graag ( in mijn tijd dan )
  grtjs M.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn het roerend eens Jeska! Ik wil zelf namelijk ook veel liever gewoon nu nu laten zijn. Vind het zelf ook heel vervelend om aan dingen herinnerd te worden die STAAN te gebeuren terwijl het tot die tijd nog niet zover is. Soms zitten daar dan ook nog heel veel andere dingen tussen...

  High five maar weer! o/\o

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Maria, tijd is een mooie, handige, vreemde menselijke creatie!

  @Ischa, het is inderdaad waanzinnig moeilijk om niet mijlenver vooruit te leven en vervolgens alles wat daarvoor zit aan je voorbij te laten gaan.
  High five!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En je dan niet te laten belasten door 'dit moet nog en dat moet nog' terwijl er nog heel veel tussen zit!! Nog geen jaar geleden kreeg ik daar zelfs een blackout door en was ik twee maanden uitgeschakeld...

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...