donderdag 23 februari 2012

Selectief kijken

Jeska Verstegen'Zag je me niet?'
'Nee, waarschijnlijk niet,' antwoordde ik. 'Waar was je dan?'
'Aan het begin van het fietspad. Je keek nog om!'

Als ik over de dijk loop, loop ik eigenlijk op het fietspad. Er is geen stoep. Op het fietspad kijk ik regelmatig achterom om te zien of er fietsers, brommers, skaters, wielrenners of woest scheurende scootmobielers aankomen. Biggels loopt los en blijft bij mij in de buurt maar wil wel eens een onverwachte beweging maken.
Als ik omkijk scan ik alleen rijdende individuen op het fietspad. Op de een of andere manier schakel ik de rest uit terwijl ik waarneem in deze omkijk-seconde. Zo mis ik dus de in de verte wandelende mensen. Ik kijk selectief.

Biggels kijkt anders selectief. Hij kijkt bijvoorbeeld naar wat zijn neus 'ziet'. De rest valt weg. Of hij ziet wat hij verwacht. Dit is dikwijls onjuist.
Een voorbeeld: Paddy de Golden Retriever is zijn beste vriendje. Paddy en zijn baasje komen met de auto (een witte Kia Picanto) naar de grienden. Zij parkeert haar Kia altijd op dezelfde plek. Biggels en ik wandelen dagelijks langs deze parkeerplaats. Iedere auto op deze plek, ongeacht of het de witte Kia Picanto is of niet, Biggels verwacht Paddy. Hij maakt vrolijke bokkensprongen. 'Woeh! Paddy!'

Zo heeft Paddy's baasje volgens Biggels in een flink aantal voertuigen gereden: Een gemeentekarretje, een dikke Audi 80, een BMW met boot in aanhanger, een grote tankwagen op weg naar de waterzuivering en verschillende bestelwagens. Wonderlijk toch dat kijken, niet altijd zien betekent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...