zondag 18 maart 2012

Ehm...

Jeska Verstegen
De vormgever die dit boek in 2000 samenstelde had zonder mijn toestemming deze illustratie gespiegeld. 
Daar houd ik niet van, omdat de illustratie hierdoor vervormd. 
Ik heb voor dit blog de illustratie goed gezet. Daarom staat er gespiegelde tekst in de foto.


Ehm...
Is 'Ehm' een officieel woord? Ik denk het niet. Het is meer een klank. Het 'Ehm-en' komt in veel talen voor. Het is een soort 'metsel-woord'. Ehm, metselt gedachten aan elkaar.

Of is Ehm een soort gedachte-komma? Je last even een pauze in, in hetgeen je probeert te formuleren. Sommige mensen zetten heel veel gedachte-komma's. In een privégesprek is het niet zo hinderlijk, in een publiekelijk gesprek wel. Hoe komt dat eigenlijk?
Hoe meer gespannen je bent, hoe lastiger gedachten zijn te ordenen en dus te formuleren. Op dit soort momenten ontstaan er veel Ehm's. Als er buitensporig geEhmd wordt komt dat dus ietwat onzeker over.

Ik ben blij dat ik een illustrator/ schrijver ben. Ik kan gerust, in gedachten verzonken, mijn potloodpunt boven het papier laten zweven. Of ik kan een poos mijn vingers op het toetsenbord laten rusten terwijl ik naar het juiste woord zoek, zonder iemand te storen.
Als je bijvoorbeeld een politicus bent word je afgerekend op alle Ehm's en ieder woord. Zélfs je stiltes.

4 opmerkingen:

 1. Gek vraagje: hoe denk jij als tekenaar eigenlijk over linkshandig zijn? Ik bén links namelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @anoniem, prima toch, linkshandig zijn! Ik ben rechtshandig, maar op een bord kon ik vroeger (ik heb het al jaren niet meer geprobeerd) ook met links schrijven. Dat vond ik reuze stoer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Linkshandig is prima... maar wel heel lastig als je net iets opgeschreven hebt en dan ga je er met je mouw over de nog niet opgedroogde inkt heen.
  Heb je een advies?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, dat is lastig inderdaad. Ik moet aan vloeipapier denken, als je graag met vulpen schrijft. Of een sneldrogende inkt. Gelpennen drogen vrij snel en goed en schrijven ook nog prettig.

  Vreemd genoeg heb ik mijn inkt/ verf altijd aan de linkerkant van mijn tekenvel staan. Ik heb mij aangeleerd mijn arm op een bepaalde manier te houden als ik werk.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...