dinsdag 3 april 2012

Nieuwe dingen denken

Jeska Verstegen
Foto van ill. uit boek.
De originele illustratie (vrij oud) ligt bijna onbereikbaar opgeborgen in een kastBewoners van een dorp worden langzaamaan neushoorns. Bijna allemaal, op een inwoner na.
Seizoenen lang, wachten twee mensen onder een boom op 'iemand'. Zou hij komen?
Het lijken absurdistische opmerkingen uit de lucht gegrepen, maar in werkelijkheid is toneel. In het Engels heet het genre: Theatre of the absurd. De stukken, 'Rhinocéros' en 'Waiting for Godot' zijn van Eugène Lonesco en Samuel Beckett.

Deze vorm van kunst zet aan tot nadenken. Hierdoor word je bijna gedwongen om over 'gewone' gedachten heen te stappen en nieuwe gedachten in je hoofd toe te laten.
Het is niet gemakkelijk buiten de geijkte kaders te denken. Zoveel wat je denkt, accepteer je voor wat het is, maar wat is het eigenlijk?
Ik vind het heerlijk om dit soort hersengymnastiek te doen. Eigenlijk zou ik met regelmaat moeten hersengymnastieken, zoals lichamelijke beweging.

Een illustratie die in deze sfeer past kwam op een dag mijn hoofd binnenwaaien. Ik werkte het uit op een papier van vijftig bij zeventig centimeter. Het was een ongewone boom, niet van groeiend en bloeiend hout, maar gemaakt van spijkers en planken. Het beeld was zo wonderlijk dat iemand besloot er een verhaal bij te schrijven. Denk-gymnastiek werkt aanstekelijk.

6 opmerkingen:

 1. Jeska , het doet me bijna denken aan die paarden die gemaakt zijn van drijfhout ( veel werk aan omdat stevig in elkaar te zetten . ) ik hou van de tekening .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, ja! Dat verband had ik nog niet gezien, Maria. Ik verbaasde me er gisteren over dat de tekening (de eerste) alweer ruim zeventien jaar oud is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik op de eerste dag van mijn studie theaterwetenschap het gebouw binnenwandelde waar ik mijn studiegenoten zou ontmoeten, stond er op een muur: "Back in a minute. Godot." Heerlijk.
  Ik las het toneelstuk voor mijn Franse lijst (de Ierse schrijver Beckett schreef het ook in het Frans) en heb het in vele versies opgevoerd gezien.

  Enkele jaren later ging ik met mijn lief (leraar Frans) samenwonen en namen we twee katten. De namen had ik al bedacht: Didi (Vladimir) en Gogo (Estragon), naar de personages uit Wachten op Godot. (Theater en Frans gecombineerd!)
  We hebben jaren genoten van het absurdistrisch theater dat onze katten voor ons opvoerden. Didi werd 17 en Gogo 19.

  Twee nieuwe namen voor een kattenduo had ik al bedacht, maar de werkelijkheid bleek weerbarstig. We merkten dat we één kat prettiger vonden dan twee (Gogo vond, net als wij na een gepaste tijd van rouw, het leven zonder haar chagrijnige zus met divaneigingen veel fijner).
  En vervolgens kwam de kat van mijn schoonvader bij ons wonen toen schoonpa in een verzorgingshuis terecht kwam. Pietertje heet al twaalf jaar zo, dus we bewaren onze bedachte namen voor een volgende generatie.
  Omdat katten stofstaarten hebben, en kometen ook, hadden we komeetnamen in gedachten: Hale-Bopp en Swift-Tuttle. Ooit hoop ik ze te gebruiken. Bij Hale-Bopp zie ik een stoere zwarte kater en bij Swift-Tuttle een kleine beweeglijke poes. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, Ingrid! Namen zijn zo belangrijk! Om een naam hangt een sfeer heen en het is bijzonder als de sfeer overeenkomt met het karakter van het dier.

  Voor mij geldt dit trouwens ook voor verhalen. De naam van het hoofdfiguur is zo belangrijk dat het in mijn beleving lijkt alsof de verkeerde naam ook een verkeerde lichtval in het verhaal veroorzaakt. Heel wonderlijk.

  Ik vind de namen van je toekomstige Komeetkatten leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat was opnieuw een herinnerslinger, Jeska! Elke keer is jouw blog lezen weer een feestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En een mooie herinner-slinger, Ingrid! Fijn, dat je het blog leuk vindt! Dat vind ik een feestje!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...