maandag 16 april 2012

Op de loer!

Jeska Verstegen


Met koken heb je de zintuigen nodig. Het is niet afdoende als je lukraak van alles bij elkaar voegt. Ingrediënten, lepels, kommen, pannen, messen en vorken? Belangrijke voorwerpen als je kookt maar bakt er niks van zonder het smaak-en reukvermogen. Vorige week werd dat weer eens overduidelijk.

Meestal kook ik. Dat is zo ontstaan en dat vind ik prima. Alex is trouw en eet zonder morren dat wat hij onder zijn neus krijgt op. Ook op die momenten dat het kooksel niet lukt. Dit keer was ik niet zomaar gaan freaken waardoor ons diner mislukte. Ik kampte met een voorhoofdsholteontsteking. Eigenwijs als ik ben wilde ik toch een maaltijd koken.

Het lastige van een voorhoofdsholteontsteking is dat je vrijwel niets ruikt niets en proeft. Dit maakt koken een uiterst ingewikkelde taak. Het gevolg was dan ook dat het mislukte. Zelfs het meest eenvoudige recept. 'Dan maar een boterham met pindakaas!' riep ik uit. Het was een uitspraak van mijn moeder wanneer een maaltijd mislukte, ik heb de opmerking in ere gehouden.

Ik leef mee met chef-koks. Ik ben altijd alert als ik iets met mijn handen doe vanwege mijn vak. Een Chef-kok moet op zijn neus letten. Dit is geen gemakkelijke taak, verkoudheidjes liggen áltijd en óveral op de loer!

10 opmerkingen:

 1. wat een toeval. Laat ik nou net een boek aan het lezen zijn dat daarover gaat! Het is een kombinatie van het levensverhaal van de schrijfster en het onderzoek dat zij doet naar anosmie (het onvermogen te ruiken). Het boek is geschreven door molly birnbaum en heet: 'smaakmakend, de kok die haar reuk en smaak verloor'.

  oehoeboeroe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed onderwerp voor een boek, Oehoeboeroe. Het heeft alles in zich om een enerverend verhaal te kunnen vertellen. Het lijkt me werkelijk een straf om niet meer te kunnen ruiken en te proeven...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb 'm inmiddels uit en vind het absoluut een aanrader. Ik werd me erg bewust hoe belangrijk ruiken wel niet is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal het boek op mijn leeslijst zetten, Oehoeboeroe. Ik sta altijd open voor leestips!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. weet wat je zegt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je zulke lange leeslijsten? Wat heerlijk! Goede leestips kan je nooit te veel hebben, toch?

  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik weet niet of jij mijn url kunt lezen, daar zou je eens kunnen kijken. Overigens heb ik bij lange na niet al die boeken gelezen hoor. En het is ook niet allemaal mijn smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed zeg, Oehoeboeroe. Mooi initiatief: Bookcrossing!
  Een indrukwekkende lijst. Ik zal de link opslaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het is ook nog ontzettend leuk :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...