woensdag 11 april 2012

Trouwe dienst

Jeska Verstegen


'Poef.'
Uit.
Onze laatste 'gewone' gloeilamp begaf het.
Ik hoorde Thomas Edison in gedachten bedroefd zuchten. Of was ik het zelf?

Ik ben zeker voor het sparen van energie en het juiste doen voor het milieu. Helaas moet ik aan de spaarlamp nog steeds wennen. Zodra je de schakelaar van het licht omzet waan je jezelf weer even terug in het tijdperk van de brandende kaars. Heel langzaam gloeit het licht van de spaarlamp op. Uiteindelijk, als de lamp op volle stekte straalt, is het zo fel dat het ineens lijkt alsof je in een fabriekshal staat met duizend TL-buizen aan het plafond.

Ons oude gloeilampje is niet zo oud als het bijzondere Centennial light dat al sinds het jaar 1901 op 4550 East Avenue in een brandweerkazerne in Callifornië brandt. Toch wil ik graag onze gloeilamp eens bewust bedanken voor alle momenten dat wij licht hadden in plaats van donkerte.


Lieve gloeilamp,


Wat fijn dat ik op Het aangeklede paard een foto van je kan plaatsen. Ik zal je niet vergeten. Je was bijzonder trouw. Vele jaren heb je geschenen. Zo lang dat er zelfs een laag stof als haar bovenop je gloeilamphoofd lag. 
Menigeen gooit jou en je collega-gloeilampen rücksichtslos in de prullenbak. Dit keer niet! Dit maal een zeer welgemeend dankwoord. En, ook namens mijn mede lamp-gebruikers, dank voor alle momenten dat je licht gaf in de duisternis.


Nu is ons huis volledig verlicht met spaarlampen. Jeetje, wat modern. Of moet ik intussen overgaan op Led verlichting?

2 opmerkingen:

 1. 't Is maar waar je van houdt!! Als je niet van spaarlampen houdt, moet je misschien idd led-verlichting proberen.

  High five! o/\o

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan de flame spaarlamp wen ik wel! Ik heb een enkele lamp echt verkeerd gekocht. (Spaarlampen zijn overigens niet goedkoop.) Deze lampen met 'wit licht' schijnen erg fel. Maar zelfs dat had een voordeel: het leverde een grappig idee voor een stukje op:

  http://hetaangekledepaard.blogspot.com/2011/09/landingsbaan.html

  Dit maal stond ik even stil bij het laatste gloeilampje dat doofde in ons huishouden...

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...