maandag 14 mei 2012

Codebericht

Jeska Verstegen


Op 17 september 1944 klonk via radio Oranje een codebericht: 'De kinderen van Versteeg moeten onder de wol'. Dit was het startsein van operatie Market Garden. De militaire aanval van de geallieerden verliep helaas niet helemaal volgens plan.
Alex en ik bekijken de documentaire 'De Oorlog' van de NPS op DVD. Rob Trip vertelt op een goede en rustige manier over de enerverende gebeurtenissen van onder andere de Tweede Wereldoorlog.

Terugkijken in de tijd is indrukwekkend. Vooral een tijd waarin mensen onder extreme omstandigheden moesten overleven. In mijn beleving heeft het tussen 1940 en 1945 alle dagen geregend en floten vogels vijf lange jaren niet. Uiteraard is dit niet waar, mijn hoofd heeft het zo opgeslagen.

Het is nauwelijks voor te stellen dat er naast de schrijnende gebeurtenissen ook een 'gewoon' dagelijks leven bestond. Ik werd in de documentaire verrast door zwart/ wit beelden van de Wagnerkade in Heemstede uit 1944. De filmbeelden zijn gemaakt door Dick Laan. Zijn naam is bekend van de Pinkeltje-boeken die hij ook schreef. Boeken die ik vroeger vaak las en volgens mij nu nog door kinderen graag gelezen worden. De films van Dick Laan zijn veel minder bekend. Twee korte filmpjes van hem kan je HIER zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...