vrijdag 18 mei 2012

Joehoe! Ik ben het!

Jeska VerstegenIk werd geroepen. Het was een hoog stemgeluid. Het klonk niet hard.
'Joehoe!'

Het was de appeltaart in de diepvries. Ik bakte hem op zondag 13 mei. Zelfgebakken appeltaart kan je goed invriezen. Het lijkt alsof de smaken zich nog meer met elkaar vermengen dan als je de taart op dezelfde dag opeet. Misschien moeten de ingrediënten vriendjes worden?

Appeltaart bakken probeer ik tot een kunst te verheffen! Zo week ik de rozijnen en krenten in rum met een zakje vanillesuiker en citroensap. Dit mengsel voeg ik later toe als ik de taartvulling kort opbak.
Een dunne laag spijs is helemaal chic in een appeltaart. Spijs laat zich erg moeilijk bewerken. Daar vond ik op Oud en Nieuw 2011 een oplossing voor.
Het spijs moet je maken zoals staat op de verpakking. Vervolgens kneed je het tot een bal. Knip een stuk bakfolie uit, bij wijze van werkvlak. Snijd ook een ruim stuk huishoudfolie af en leg dit over de bal van spijs. Rol nu met de deegroller eroverheen zodat het een mooie platte ronde schijf spijs wordt. Geen gedoe met geplak. Daarna leg je eenvoudig de schijf spijs op de bodem van de taart. Ik ben in mijn nopjes met mijn bakvondst.

Ik vind een appeltaart bakken ontspannend werk. Het liefste zou ik dagelijks een appeltaart bakken. Dit is echter geen verstandig plan. Als je voor een feestelijke bijeenkomst een appeltaart bakt kan je het invriezen. Maar let erop... de taart in de diepvries blijft tegen je praten. 'Kom nou, eet me nou, ik ben zo heel erg lekker. Bovendien heb ik erg koude voeten! Joehoe.'

Soms moet je dat appeltaartstemmetje negeren en, oh, wat is dát moeilijk...

4 opmerkingen:

 1. Zeg en nu zit ik hier te kwijlen .... ik ben niet zo een goede bakker , hummmmm in gedachten reuk ik ze al oooo .... met spijs ( bedoel je marsepein ? ) nog lekkerder ..... is er nog een stukje over ??? wacht ... ik kom !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Maria, als internet kleine deurtjes had zou ik nu de deurtjes openen en je een stuk taart aanreiken. Eerlijk is eerlijk, ik moet de taart eerst opnieuw bakken. Het is onmogelijk om ervan over te houden als hij eenmaal is aangesneden :-)

  Dat is een goede vraag over het verschil tussen spijs en marsepein. Op deze site vond ik een aardige uiteenzetting:

  http://marsepein.blogspot.com/2010/09/marsepein-en-amandelspijs.html

  Ik bedoel het spijs dat ook in gevulde speculaas zit. Je kan het zo kopen bij de buurtsuper! Het enige dat je eraan moet toevoegen is wat ei.


  Ik vind bakken leuk, maar appeltaart bakken is zonder twijfel mijn lievelings baksel. Ik heb geen idee waarom, maar ik word er gelukkig van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeska , dank je wel voor de info , zal het eens bekijken , maar in Vlaanderen hebben ze dat op die manier niet in de " Supermarkt " niet dat ik weet , maar ik ben dan ook geen bak liefhebber , allé nog niet .
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk, Maria. Dit koop ik altijd:

  http://www.oetker.nl/producten/bakproducten/amandelspijs/

  Je kan er veel mee maken, ook appelflappies. Misschien moet ik maar eens wat recepten online zetten :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...