woensdag 19 december 2012

Method in the madness

foto van ill.van Jeska VerstegenWe zoeken, denk ik, allemaal naar een bepaalde orde in de chaos om ons heen. Het leven is druk en er gebeurt veel. Op een gegeven ogenblik heb je behoefte aan rust om het overzicht te kunnen bewaren.
Daarom denk ik dat mensen graag lijstjes maken. Alles op een rijtje krijgen! Onze hersenen zijn immers altijd opzoek naar structuur, de chaos om ons heen verklaren en ordenen.
Wat goed dat december dé maand is voor lijstjes!

Het maken van lijstjes heeft ook een andere kant. Er moet gekozen worden wát of wíe bij welk lijstje thuishoort. Zo worden het misschien ineens hokjes in plaats van lijstjes. En in een hokje geplaatst worden roept meestal negatieve associaties op.

Ik kwam een onderzoek van de Universiteit Antwerpen tegen. Stylene heet het. Het is mogelijk om hier jouw schrijfstijl te analyseren. Ik vond het een beetje eigenaardig. Er worden vooraf categorieën gegeven waar je uiteindelijk in zal vallen. Maar waarom juist die categorieën? Mijn nieuwsgierigheid had de overhand, ik deed mee. Als je hier klikt ga je ernaartoe.
Ik kopieerde een blogtekst in het analyse venster van Stylene. In een mum van tijd vertelde de elektronische expert mij dat mijn tekst meer vrouwelijke dan mannelijke eigenschappen heeft. Tja... Het woordgebruik wordt ook geanalyseerd en meer. Hieronder een voorbeeld van wat je onder andere te zien krijgt.

Resultaat Click for Big


Ik kwam op internet ook een stresstest tegen van de universiteit van Maastricht. Als je hier klikt ga je ernaartoe. Ik moet veel werk af hebben voor het einde van het jaar. Behoorlijk stressvol dus. Ik werd weer nieuwsgierig en deed de test. Mijn stresslevel was normaal.

De uitkomsten van deze testen plaatsten mij in een hokje. Ik ging bij mezelf na wat het meedoen mij gebracht had. Niet heel veel. De resultaten waren gunstig. Dat is fijn. Maar wat zegt het wezenlijk?

Het samenstellen van deze testen is ongetwijfeld veel werk. De vraag hoe zinvol het in feite is, en of je er überhaupt een onderzoek op kan baseren, intrigeert me. Eén uitkomst staat voorop: Met de nieuwsgierigheid van mensen zit het wel snor. En ik, ongetwijfeld velen met mij, vind het uiterst vermakelijk om dit soort testen te bekijken en de spelletjes te doen!


Click for big
resultaat stresstest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...