dinsdag 29 januari 2013

Het wonder van herinneren

(foto van) illustratie Jeska Verstegen

Regelmatig pak ik een boek uit de boekenkast om te herlezen. Zo las ik laatst het boek 'Surely you're joking mr. Feynman' nog eens. Het zijn levensverhalen van een in New York geboren natuurkundige die zich (o.a.) met de kwantummechanica bezighield. Maar Richard Feynman had een fascinatie voor veel meer dingen. Zo leerde hij bijvoorbeeld ook schilderen, een brandkast kraken en de bongo drums bespelen.

Op een gegeven moment denkt Feynman na over een uniek verschijnsel: Herinneren. Hoe slaat de mens herinneringen in de hersenen op? Herinneringen kunnen komen bovendrijven via allerlei wegen. Door een geur, een woord of misschien een gebeurtenis. Soms weet je niet eens wat de trigger is! Het menselijk herinneren is zeker niet zoals bij een computer waar je als het ware het exacte adres moet ingeven om op de juiste plek te komen. Terwijl ik nadacht over dit onderwerp kwam er plotseling een herinnering bij mij bovendrijven.

Ik was een jaar of zestien. Ik had Engelse les. De leraar stoorde zich aan het gedrag van een jongen in de klas. De jongen droeg een bril. Plotseling draait de leerkracht zich om en roept: 'Als je nu je mond niet houdt, dan maak ik van je bril een fietsje!'
Wat er verder gebeurde herinner ik me niet meer. Ik weet niets meer van de reactie van de jongen of van de leraar. Het is zo wonderlijk dat zo'n flard van een herinnering ineens komt bovendrijven uit je onderbewustzijn. Totaal onverwacht. Ineens iets uit mijn geheugen opgediept vanwege het herlezen en vervolgens overdenken van een fragment uit een boek.

Het is vandaag een perfecte herinner-dag. Lekker de verwarming aan, in een prettige stoel kruipen, naar het ritmische geluid van de regen luisteren en ontdekken welke herinnering als eerste omhoog borrelt. Spannend toch!

Zoiets? Jeska Verstegen


7 opmerkingen:

 1. kan je dat fietsje niet tekenen Jeska ?
  Lijkt me leuk !

  Fijne herinnerdag

  liefs

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk Ellen ik denk dat zo'n fietsje er ongeveer zó uit ziet! Zie afbeelding onderaan stukje 'Het wonder van herinneren' Speciaal even gemaakt :-)

  Het is een eenvoudig tekeningetje, maar er moet een omslag af!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een fiets uit een bril? Och mens, ga toch fietsen! ;)

  HIGH FIVE JESKA! o/\o

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow
  ik voel me wel érg op m'n wenken bediend ! Leuk; zit hier hartelijk te lachen om de fiets !
  groetjes
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Ischa, Woehoe, daar ga ik op mijn mini fiets!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ellen, Ja, ik vond het een leuk idee van je :-) Bovendien was het gemakkelijk uitvoerbaar! Hoera voor de eenvoud!
  En erg leuk dat je er ook nog plezier mee hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als er een bagagedrager op zat zou ik bij je achterop jumpen! ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...