vrijdag 22 februari 2013

Menselijk

Foto van illustratie van Jeska Verstegen


'Wilt u het kassabonnetje?' vroeg de kassière.
'Ja, graag,' zei ik.
Omdat ik op de fiets boodschappen doe, en ik daardoor met aangekochte producten ook andere winkels bezoek, vraag ik altijd om de kassabon.
Ik nam de bon aan en stopte het in mijn tas.
De kassière boog zich ineens naar me toe en fluisterde, 'sinds dat we de tassen controleren is het aantal mensen dat de kassabon wil hebben ruim verdubbeld!'
'O, werkelijk?' vroeg ik verrast.

Onze buurtsuper maakt sinds enkele maanden een vuist tegen winkeldiefstal. Dat doen zij op een ietwat zonderlinge wijze. De kassière vraagt iedere klant of zij de boodschappentas mag inzien ter controle. De handtas mogen zij om juridische redenen niet inzien.
Toen ik voor het eerst dit tassen-inkijk-verzoek kreeg was ik ik verrast. Ik niet alleen, in alle rijen voor de kassa's stegen verontwaardigde geluiden op van de klanten. Geruststellend werd er door het personeel uitgelegd dat ze een actie tegen winkeldiefstal zijn begonnen.
Nu, enkele maanden later, houden mensen zonder morren hun tassen open. Gedwee.

Op mijn met volle boodschappentassen bepakte fiets reed ik terug naar huis. Ik dacht na over de intrigerende menselijke reactie van veel klanten: Controleer jij mij? Dan controleer ik jou!
1 opmerking:

  1. Jeska zei:

    Het is spijtig dat winkeliers wegens winkeldiefstal tot dit soort acties moeten over gaan. Wel aandoenlijk hoeveel mensen het probleem begrijpen en dus meewerken aan het tonen van hun tas!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...