maandag 4 maart 2013

Paulus

Foto: Jeska Verstegen


Het is een poos geleden dat ik begon met illustreren. Ik startte met kleine opdrachten voor de Bobo. Maar  wat ik voor ogen had was boeken maken. Illustreren én schrijven. Dát was mijn droom.
Als beginnende illustrator/auteur moet je veel ontdekken. Hoe werkt het op een uitgeverij? Waar moet je op letten als je illustraties maakt? En, als je eenmaal een contract hebt, waar kan je wel of niet mee akkoord gaan? Ik herinner me nog hoe alles mij duizelde. Hoe kon ik antwoord krijgen op mijn specifieke vragen? Best lastig, zeker in een tijd dat er nog geen internet, email en Linkedin en dergelijke beschikbaar was.

Antwoorden kon ik krijgen, zo stelde ik mij voor, bij de bron! Eenmaal durfde ik een bekende illustrator/ auteur enkele vragen te stellen via een brief. Een netjes geformuleerd schrijven stuurde ik aan Jean Dulieu toe. De illustrator en auteur van Paulus de Boskabouter.

Ik kreeg een heel vriendelijk informatief briefje terug. Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij in het begin van de uitgegeven avonturen van Paulus slechts betaald kreeg voor de teksten en niet voor de tekeningen.

Grappig was dat Jean Dulieu in de brief als aanhef meneer Verstegen schreef. Ik herinner me nog dat ik een vrolijk bedankje terugstuurde en voorzichtig vermeldde dat ik eigenlijk een mejuffrouw was!
Enkele dagen later viel er opnieuw een brief van Jean Dulieu op de deurmat. Op de enveloppe stonden de mooie woorden: 'Aan de weledelgeboren vrouwe J. Verstegen.'
Dat was zo mooi geformuleerd, het was alsof Oehoeboeroe zelf de brief had opgesteld!

11 opmerkingen:

 1. Dan is Jean hij met Oehoeboeroe duidelijk dicht bij zichzelf gebleven! o/\o

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeska zei:

  Ja, dat is waar. En bij jezelf blijven is goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een leuke posting vandaag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oehoeboeroe, door jouw reacties op het blog moest ik steeds denken aan de brief die ik 20 jaar geleden van Jean Dulieu ontving.
  Toen ik in het weekend alles in mijn herinner-mand nog eens bekeek, kwam ik de brief weer tegen en maakte ik een foto ervan. Voilà!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. grappig, zo zorg ik voor een onderwerp van jouw blog :-) Heb jij de biografie over dulieu ook gelezen? Ik was er wel geschokt over moet ik eerlijk zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De biografie heb ik nog niet gelezen! Staat wel op mijn leeslijstje en ik las er het een en ander over. Het was geloof ik een man die worstelde met het een en ander...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat heb je goed begrepen! Ik kreeg vorige week zijn boek over fransiscus van assisië. Ligt nu op de stapel (of eigenlijk in het krat) nog te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben heel benieuwd naar je mening over het boek, Oehoeboeroe! Hij heeft veel gereisd om dat verhaal in kaart te brengen! Volgens mij weten niet veel mensen dat Jean Dulieu ook aspiraties had om boeken te schrijven voor volwassenen. Zonde!

  Mooi trouwens dat je een boekenkrat hebt. Dat klinkt alsof er enorme schatten in verborgen zitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dat klopt, elke keer als ik er iets uithaal om te lezen is het weer genieten. En er gaat ook regelmatig iets bij. En wat gelezen is gaat over het algemeen daarna 'de wijde wereld' in.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...