maandag 15 april 2013

Een dorp in tijden van oorlog

foto: Jeska Verstegen
Boek: Jan Brokken 'De Vergelding' uitgeverij Atlas Contact
Klik voor groot

In de Nederlandse geschiedenis vind ik de jaren van de Tweede Wereldoorlog bijna niet te bevatten. Mede om deze reden lees ik veel over deze tijd. Ik probeer bijvoorbeeld een voorstelling te maken van de keuzes waarvoor mensen toen stonden. Dikwijls onmogelijke keuzes. Hoe kon men het verdragen; de wanhoop, de donkerte? Het zijn puzzelstukjes, alle boeken die ik erover lees. Een puzzel die nooit helemaal af zal zijn.

In het weekend las ik het boek: 'De Vergelding' uit. Een indrukwekkende uiteenzetting van de oorlogsjaren op Rhoon. Het boek gaat in het bijzonder over een vreselijke gebeurtenis op: 'Het Sluisje'.
Jan Brokken groeide op in Rhoon en vertelt deze geschiedenis. Hij probeert door de ogen van de bewoners van toen te kijken. Hij vertelt zonder te oordelen. Hij reconstrueert de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina's van processtukken, getuigenverhoren en interviews.

Dit boek is indringend maar voor iedereen die leeft met de gedachte dat de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mag worden is dit boek een belangrijk puzzelstukje van de Nederlandse geschiedenis dat in de boekenkast moet staan. Klik HIER voor meer informatie en beelden.


PS Het boek op de foto dat onderop ligt, lees ik nu: 'Waterwolven' geschreven door Cordula Rooijendijk.

4 opmerkingen:

 1. Ik kreeg een berichtje via de mail dat het contactformulier niet goed werkte. Ik heb wat veranderingen in de instellingen van blogspot aangebracht en hopelijk werkt het nu weer als voorheen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een presentatie van Jan Brokken over het boek meegemaakt. Heel indrukwekkend. Ook over de kwestie wie nu goed of fout was. Nog geen tijd om het te lezen, maar dat ga ik z├ęker doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jee, daar had ik graag bij geweest, zeg. Een interessante presentatie over een heel ingewikkeld onderwerp. De lijn van goed of fout is soms moeilijk inschatten. Dikwijls veel lastiger dan de geschiedenisboekjes op school vaak doen geloven...

  Ik ben benieuwd naar jouw mening als je het t.z.t. hebt gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...tenminste, de geschiedenisboekjes van toen ik op school zat en dat is al een flinke poos geleden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...