dinsdag 21 mei 2013

Schrijven in het donker

Jeska Verstegen


Regelmatig komen ideeën mij 's nachts aanwaaien. Ik moet dan een keuze maken; Onthoud ik mijn idee tot de ochtend of schrijf ik het op. Soms besluit ik het op te schrijven. In het donker krabbel ik (eveneens geheel lensloos) mijn idee op een vel papier.

Verbazingwekkend vind ik dat je de woorden in je hoofd toch ziet verschijnen terwijl je in het donker schrijft. Het is alsof er wèl een lampje brandt. Ik denk dan opgetogen: Nou, dit gekrabbel is vast goed leesbaar als ik het de volgende dag terug zie.

En ja, het is leesbaar. Dikwijls veel groter geschreven dan dat ik normaal zou doen. Maar het is goed te volgen. Af en toe plak ik bijvoorbeeld een 'e' teveel aan een woord. Terwijl je schrijft ben je ook bezig met wát je opschrijft. Hierdoor ben je soms even kwijt of je de letter al schreef of niet. In het donker is dit niet te controleren dus schrijf je een 'voor-de-zekerheid-e.'

In het donker tekenen zal niet werken, vermoed ik. Als ik iets teken begin ik namelijk niet perse waar ik de laatste lijn gezet heb. Dus dan zit je ineens een paar centimeter verderop te tekenen.
Het moet wel grappig zijn om te doen. Binnenkort maar eens proberen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...