donderdag 22 mei 2014

Een bedboek

Foto van illustratie van Jeska Verstegen


Een bedboek is een boek waaruit je leest voor het slapengaan. Het verhaal moet niet te intens zijn. (Vanwege griezelig dromen!) Het mag inspireren zodat je de dagelijkse beslommeringen even vergeet en met dat boek in gedachten in slaap valt. Een goed bedboek is zeldzaam.

Ik lees nu het perfecte bedboek. Het stond al een poos op mijn leeslijst. 'A Short History of Nearly Everything.' Bill Bryson schreef het. Het gaat over... nou ja, over bijna alles.
In ieder geval gaat het over wetenschappers. Mensen die de wereld om hen heen willen begrijpen. En niet alleen willen begrijpen maar er ook 'tastbare' verklaringen en oplossingen voor willen vinden. Wat een mooie ontdekkingsreis is dat.

Op een gegeven moment veranderde de samenleving. De jagers -en verzamellaarsmentaliteit verdween. Men ging beter om zich heen kijken. Hierdoor ontstonden prangende vragen. Er ontstond een drang om de planeet aarde te begrijpen. Hoe groot is de aarde? Hoeveel weegt de aarde? Waar bevindt het zich in het universum? Wat is de zon? Hele spannende vragen. Maar moeilijke vragen, met moeilijke antwoorden.

Mensen hebben heel veel opgegeven voor het vinden van antwoorden op deze vragen. Sommigen zelfs hun leven. Bill Bryson vertelt er boeiend over. Het boek van 574 bladzijden (minus de 'notes') is vlot en humorvol geschreven.

Bryson brengt allerlei wetenschappers tot leven in korte heldere zinnen. Je leert bijvoorbeeld William Buckland (1784-1856) uit Oxfort kennen. Als hij op zoek ging naar fossiele resten dwaalde hij door het Engelse rustieke landschap in zijn academisch gewaad. Prachtig beeld.
Henry Cavendish uit London (1731-1810) maakte van zijn volledige huis een laboratorium. De goede man was zo verlegen dat hij zelfs met zijn huishoudster enkel via briefjes sprak. Maar deze wetenschapper ontdekte veel van de geheimen die de wereld om hem heen verborgen hield.
Ook de bekende wetenschappers komen aan de orde. Zoals Newton, Einstein en Halley.

Kortom als je graag leest over wetenschap en de wereld en het universum tot in de kleinste subatomaire deeltjes wilt ontdekken dan is dit boek zeker een aanrader.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...