vrijdag 27 februari 2015

Fred Astaire

Foto van illustratie uit nieuwe Keteltje!
Eind april in de winkelFred Astaire. Een naam uit het verleden. Of niet?
Rond de kerstdagen worden nog vaak films met Fred Astaire en Ginger Rogers uitgezonden.
En als ik aan het werk ben heb ik ook regelmatig een Fred Astaire film aanstaan op de achtergrond. Het luisteren naar deze ouderwetse klanken is als een soort droomwereld voor me.

Fred Astaire werd geboren in 1899. Rond zijn vijfde levensjaar begon hij al met optreden. Later danste hij samen met zijn zus Adele in Broadway theaters. In 1933 maakte hij zijn eerste film met Ginger Rogers. Ze hadden iets magisch samen. Ze sprankelden op het witte doek.

Fred Astaire zette niet gewoon een danspasje, hij wás de danspas. Zijn hele lichaam leek de muziek te voelen. Bovendien was hij origineel in zijn bewegingen. Hij liet de dansroutine ook functioneel zijn in de film. Dat was vernieuwend. Zo danst hij in Top Hat (1935) Ginger Rogers in slaap door op zand te dansen. Het geeft een leuk geluidseffect. 
Tegenwoordig worden films in stukjes opgenomen, maar de dansnummers van Astaire werden in één take opgenomen. Geen cameratrucjes.


Fred Astaire en Hermes Pan bespreken een dansroutineElke beweging in de act had een reden. Alles was goed overwogen en niets werd aan het toeval overgelaten. In een boek over zijn leven las ik eens dat hij zijn handen te groot vond in verhouding tot zijn lichaam. Daarom bewoog hij zijn handen op een speciale manier zodat ze eleganter en smaller leken.

Fred Astaire danste met veel bekende dames uit de gouden musical tijd: Jane Powell, Judy Garland en Cyd Charisse. Maar hij danste ook met dingen! Een kapstok bijvoorbeeld en met de machinerie op een boot. Deze voorwerpen lijken dan tot leven te komen door zijn danspassen.


Fred Astaire danst met kapstok


Het is een leuk streven om, in mijn geval niet met dans maar in beeld en woord, te proberen een andere wereld op te roepen. Een plek waar de iemand even alles kan vergeten en een beetje kan wegdansen in een droomwereld. Hè ja...
5 opmerkingen:

 1. Welkom terug Jeska! Wanneer komt je volgende blogje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ischa,

  Ik weet niet precies wanneer er weer een lang stukje op het blog komt te staan, maar nu in ieder geval een klein stukje. Want de nieuwe Keteltje komt eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik vind de films van Fred Astaire ronduit prachtig... Ik word er zelfs weemoedig van..Als kind heb ik ze veel gezien.. Maar.. Nu..Er worden er nooit uitgezonden..en ik vind nergens een site waar ik ze kan kopen. Jammer, het is een beetje nostalgie voor mij.. Hopelijk weten jullie raad.. Véronique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Veronique, wat enig dat je ook zo geniet van de Fred Astaire films.
  Ik houd de televisie rond kerst altijd goed in de gaten voor zijn films.
  De BBC of de BRT zendt dan nog dikwijls een film van hem uit.
  Op Youtube vond ik nog een film van hem: 'Royal Wedding'
  Helaas niet met Ginger Rogers. Maar wel met de fameuze scene dat hij op het plafond danst. Dit is de link:

  https://www.youtube.com/watch?v=Ma2hgTmveKQ

  Op Amazon is de DVD met vier films ook te verkrijgen zie ik... Maar dan moet je bestellen met creditcard...

  Ik zie ineens dat je hier ook b.v. Shall we dance kan kijken.
  Ik denk dat het mijn favoriete Astaire film is :-) Maar er komt geloof ik reclame doorheen....

  http://www.dailymotion.com/video/xp45ux_shall-we-dance-fred-astaire-ginger-rogers_shortfilms

  Ik hoop dat je zo toch al wat kijkplezier hebt, Véronique!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veronique, de linkjes zijn niet goed zichtbaar, maar staan er wel! Even over de witregel gaan met je cursor en dan lichten ze groen op!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langs komt bij Het Aangeklede Paard. Bedankt voor je reactie en graag tot ziens!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...